Remodeling of L'Illa Diagonal

A place where things are always happening.

Fruit of a restricted bidding process to celebrate the tenth anniversary of its opening, the two mottos of “sewing up the wound” and “bringing light into the cave” seemed to us to be the fundamental axes of renovation of the basement floor. Or in other words: overcome the barrier imposed by the street that separated the “Caprabo” supermarket from the shopping center using a lighted profile that lined the area from end to end, and make the basement an illuminated floor using lights which use sensors to reproduce the outdoor light and its chromatic variations. Everything was redesigned, from the stainless steel mesh liners, the advertising opis on the “escalators”, the new automatic doors rising from 2.1 to 2.8 m in height, to the siding which will end up covering the center. A lighthouse, in the main entrance of Diagonal, reinforces the center’s island character, as well as a huge suspended lamp to convert the “plaza” into a place where things are always happening, the “envelat de poble”, the village festival lights. The ceiling was painted black and we discovered we could make it disappear and thus help focalize attention to shopping, the true protagonist.

Location: Barcelona, Spain
Date: 2001 – 2003
Collaborator: A. Lluch, F. Soppelsa, D. Obón, S. Cera
M²: 22.000 m²
Client: SCCE / SACRESA + Winterthur
Constructor: Several PM / GAMA / Sulzer Axima
M&E: Sulzer / EMTE
Quantity Surveyor: Joaquim Rius (SS)
Photograph: Lluis Sans
Octavio Mestre Arquitectos
address

Passeig de Sant Joan 84, Pral. 1ª

08009. Barcelona, Spain

Contact

(+34) 934 577 338

(+34) 629 466 984

Copyright © 2024 Octavio Mestre Associate Architects. All Rights Reserved.